23

    Verkiezingen, Agenda's

en Manipulatie


een inleiding tot de sociale keuzetheorie

Auteurs A.J.A. Storcken
H.C.M. de Swart
Onderwerpen Algebra
  
Bedoeld voor Onderwijs wiskunde, sociale wetenschappen.
Ingangsniveau Basiskennis discrete wiskunde.
  
Uitgave 1e druk, 1992.
ISBN 978-90-5041-029-8
 144 pagina's
Prijs € 22,00

Beslissingen komen vaak tot stand na het opstellen van een agenda voor een vergadering, waarbij een bepaald stemmechanisme wordt gevolgd. De samenstelling van bestuursraden en parlementen ontstaat eveneens door de toepassing van een tevoren afgesproken stemmechanisme, denk aan het Britse of Nederlandse systeem voor parlementsverkiezingen.

In dit boek over sociale keuzetheorie wordt nagegaan hoe "goed" deze beslissingsregels zijn, wat de wenselijke eigenschappen zijn van agenda's en verkiezingen en welke gevolgen de keuze van een bepaald stemmechanisme kan hebben. De discrete wiskunde die hierbij gebruikt wordt leidt tot een verrassende kritiek op veel gebruikte verkiezingssystemen. Uit de onmogelijkheidsstelling van Arrow blijkt echter dat het opstellen van goede voorkeurregels op essentiële moeilijkheden stuit.

 Inhoudsopgave
1. Kiezen uit twee3. Karakterisering van beslissingsregels
2. Beslissen over drie of meer alternatieven4. Domein beperkingen

Dr. A.J.A. Storcken werd in 1955 geboren te Geleen en studeerde wiskunde en informatica aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. In 1989 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant in de sociale keuzetheorie bij de hoogleraren P.H.M. Ruys, S.H. Tijs en H.C.M. de Swart. Vanaf 1992 is hij als universitair hoofddocent wiskundige economie verbonden aan de Rijksuniversiteit Limburg.

Prof. dr. H.C.M. de Swart werd in 1944 geboren te Tilburg, studeerde wis- en natuurkunde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen en specialiseerde zich in de logica, grondslagen en filosofie van de wiskunde. In 1976 promoveerde hij aldaar op een onderwerp uit de intuïtionistische logica bij J.J. de Iongh; vanaf 1980 is hij hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant. Naast artikelen publiceerde prof. de Swart een aantal boeken.

 Van deze auteurs verscheen ook
  • Verkiezingen, een web van paradoxen (A. van Deemen, E. van der Hout, P. Kop, H.C.M. de Swart)

    Laatst bijgewerkt: maandag 24 februari 2014.

  •